„Program dla Szkół” Mleko, warzywa i owoce w szkole
„Program dla Szkół” Mleko, warzywa i owoce w szkole
Program dla Szkół obejmuje dzieci z klas I-V Szkoły Podstawowej.
Ma na celu :
- kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci,
- propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym,
- zachęcenie dzieci do spożywania produktów mlecznych, warzyw oraz owoców.
Dzieciom uczestniczącym w programie udostępniane są:
- świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki,śliwki)
- świeże warzywa (marchew, rzodkiewka, papryka słodka, pomidory,kalarepa)
- mleko i produkty mleczne (mleko białe, jogurt naturalny, kefir naturalny, ser twarogowy).
Wyżej wymienione produkty przygotowane są do bezpośredniego spożycia. Za jakość owoców, warzyw i produktów mlecznych dostarczanych do szkoły odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca. Harmonogram dostaw udostępniony jest wychowawcą klas uczestniczącym w programie oraz uczniom.