Zdrowo i smacznie na zajęciach u pierwszaków
Kolorowo, soczyście, pachnąco i oczywiście zdrowo było gdy uczniowie klas pierwszych robili sałatkę owocową. W ramach tematu „Jesienny jadłospis” rozmawialiśmy o naszych ulubionych potrawach oraz o pięciu podstawowych grupach żywności :
– owoce i warzywa,
– produkty zbożowe,
– mięso,
– mleko i jego przetwory,
– tłuszcze i cukry.
Wszyscy wiemy, że owoce, warzywa są po prostu zdrowe i już, zwłaszcza ze swojego ogródka. Jeśli chodzi o pozostałe grupy żywnościowe mają, one swoich faworytów. W produktach zbożowych szczególnie zdrowe są kasze i mąki pełnoziarniste. Jeśli chodzi o mięso najzdrowszy jest drób i wołowina. Jeśli chodzi o spożywanie mleka krowiego przez człowieka zdania są podzielone. Jednak śmiało możemy powiedzieć, że najzdrowsze są naturalne jogurty oraz ser biały. A jeśli chcielibyśmy zjeść jogurt o konkretnym smaku to najlepiej samemu dodać do niego na przykład owoców. Tłuszcze wbrew pozorom są potrzebne naszemu organizmowi. Zdrowy jest olej rzepakowy, słonecznikowy i różnego rodzaju oliwy. Cukrów zaś, to przyznaje każdy pierwszoklasista 😉 powinniśmy spożywać najmniej. A jeśli już, to najlepsza jest czekolada gorzka. Ciasta pieczone w domu też są zupełnie dobrą alternatywą dla sklepowych słodkości.
Nabywszy jako takiego rozeznania w tym co jemy, przystąpiliśmy do dzieła. Wybór padł na sałatki owocowe. Jak miłą odskocznią od szkolnej rutyny okazały się te wszystkie tacki, fartuszki, nożyki oraz oczywiście koliste zazwyczaj kształty owoców, które trzeba było pokroić ;)))
A ile przy tym było radości – popatrzcie sami na fotorelację.
Zdjęcia z działań w klasie Ia
Prezentacja klasy Ib.
Prezentacja działań klasy Ic
Wychowawczynie klas pierwszych