ul. Kościelna 1, 05-240 Tłuszcz, tel. 297573002, e-mail: sp_tl_1@op.pl, Sekretariat: Pn-Pt 7:30-16:00
Home
 

Zdrowo i smacznie na zajęciach u pierwszaków

        Kolorowo, soczyście, pachnąco i oczywiście zdrowo  było gdy uczniowie klas pierwszych robili sałatkę owocową.  W ramach tematu „Jesienny jadłospis” rozmawialiśmy o naszych ulubionych potrawach oraz o pięciu podstawowych grupach żywności :

– owoce i warzywa,

– produkty zbożowe,

– mięso,

– mleko i jego przetwory,

– tłuszcze i cukry.

Wszyscy wiemy, że owoce, warzywa są po prostu zdrowe i już, zwłaszcza ze swojego ogródka. Jeśli chodzi o pozostałe grupy  żywnościowe mają, one swoich faworytów. W produktach zbożowych szczególnie zdrowe są kasze i mąki pełnoziarniste. Jeśli chodzi o mięso najzdrowszy jest drób i wołowina. Jeśli  chodzi o spożywanie mleka krowiego przez człowieka zdania są podzielone. Jednak śmiało możemy powiedzieć, że najzdrowsze są naturalne jogurty oraz ser biały. A jeśli chcielibyśmy zjeść  jogurt o konkretnym smaku to najlepiej samemu dodać do niego na przykład  owoców. Tłuszcze wbrew pozorom są potrzebne naszemu organizmowi. Zdrowy jest olej rzepakowy, słonecznikowy i różnego rodzaju oliwy. Cukrów zaś, to przyznaje każdy pierwszoklasista 😉 powinniśmy spożywać najmniej. A jeśli już, to najlepsza jest  czekolada gorzka. Ciasta  pieczone w domu też są zupełnie dobrą alternatywą dla sklepowych  słodkości.

Nabywszy  jako takiego rozeznania  w tym co jemy, przystąpiliśmy do dzieła.  Wybór padł na sałatki owocowe. Jak miłą  odskocznią  od szkolnej rutyny okazały się te wszystkie tacki, fartuszki, nożyki  oraz oczywiście koliste zazwyczaj  kształty owoców, które trzeba było pokroić ;)))

A ile przy tym było radości – popatrzcie sami na fotorelację.

Zdjęcia z działań w klasie Ia

 

 

 

 

Prezentacja klasy Ib.

 

 

 

 

Prezentacja działań klasy  Ic

 

 

 

 

 

 

Wychowawczynie klas pierwszych

29 listopada 2017 Autor Kategoria: Aktualności


Top