Na zdrowie
Na początku roku szkolnego 2015/2016 w klasie IIIa wprowadzona została akcja Środa bez słodyczy. Łasuchom ciężko było się przyzwyczaić do innych przekąsek, ale po kilku tygodniach zarówno uczniowie jak i ich rodzice wiedzieli, że w plecaku w środę nie może być słodkości. Akcja ta uświadomiła dzieciom jak ich codzienny jadłospis wpływa na samopoczucie, zdrowie, wygląd i nawet wyniki w edukacji szkolnej.
Zdrowe, racjonalne żywienie jest jedną z podstawowych potrzeb człowieka i warunkiem prawidłowego rozwoju, dobrego samopoczucia oraz pełnej dyspozycji do uczenia się. Dlatego tak ważne są zdrowe i regularne posiłki, w tym spożywanie posiłku w czasie pobytu w szkole.
Cyklicznie odbywały się rozmowy w klasie na temat zdrowego śniadania. Myślę, że uczniowie są zapoznani z zasadami zdrowego żywienia. Do naszej klasowej zasady dołączyliśmy jeszcze działania: na lekcjach robiliśmy kanapki, zawierające jak najwięcej witamin, sałatki owocowe i warzywne, a w środy dzieci przynosiły oprócz kanapek świeże lub suszone owoce.
Wychowawczyni kl. IIIa – Beata Tryc