Wyciskamy witaminy!
W klasie 3a kolejny tydzień wytężonej pracy zaczęliśmy od dostarczenia sobie niezbędnej porcji witamin. Obecna aura pogodowa sprzyja „łapaniu” różnego rodzaju infekcji, dlatego też dzisiejsze zajęcia miały zachęcić uczniów do sięgania każdego dnia po warzywa i owoce, a także utrwalić zdobytą w minionym tygodniu wiedzę na temat źródeł witamin i składników odżywczych.
Uczniowie przygotowali: jabłka, marchewki i pomarańcze (niektórzy także mandarynki). Sok z pomocą sokowirówki wyciskaliśmy naprzemiennie dodając produkty miękkie i twarde. Sok wypiliśmy zaraz po wyciśnięciu, gdyż składniki odżywcze w miarę czasu ulatniają się. Ten przepis to bomba witaminowa, dodaje energii, poprawia humor, a składniki świetnie komponują się w smaku 🙂
Jabłko wspomaga organizm w oczyszczaniu z toksyn, co jest bardzo wskazane przy odstawianiu nietolerowanych produktów i wszelkiego rodzaju dietach.
Cytrusy, to duża dawka witamin C i B, a także beta-karotenu i błonnika, wspomagającego trawienie.
Marchewka, działa przeciwrakowo i przeciwpasożytniczo. Poprawia wygląd skóry, nie tylko dając jej efekt turbo opalania (przy regularnym piciu), ale także czyni ją promienną, bardziej napiętą i gładszą. Ponadto zawiera dużą dawkę witaminy A, niezbędnej dla wzroku oraz beta karotenu. Oczyszcza wątrobę z toksyn i rewitalizuje ją. Obniża poziom cholesterolu oraz ryzyko chorób serca.
Świeże soki mają przewagę nad tymi ze sklepu pod względem utrzymywania się witaminy C, która z czasem się „rozpada”. Warto wiedzieć, że sok pomarańczowy, sok z cytryn, mandarynek, grejpfruta są znakomitym źródłem witaminy C i K. Poza sokami warto też sięgać po koktajle, które mają więcej błonnika, bo zjadamy najczęściej zmiksowane owoce i warzywa w całości.
Oto nasz przepis na zdrowe drugie śniadanie!
Ewa Wójcik