Smacznie, zdrowo, kolorowo…. w klasie II a
Jesień to czas zbiorów. W sadach, polach i ogrodach jest mnóstwo zdrowych warzyw i owoców.
Przez ostatni tydzień drugoklasiści poznawali owoce z naszych sadów i warzywa z ogrodów.
Nauczyli się, które części warzy są zjadane przez ludzi, a które części ze smakiem zjedzą zwierzęta, bo przecież nic zmarnować się nie może. Poznali też grupy żywieniowe, a podsumowaniem wiedzy było wykonanie piramidy żywieniowej oraz sałatki owocowej.
Drugoklasiści dobrali się w grupy, wymyślili skład sałatek i przydzielili produkty. Okazało się, że obranie jabłka czy gruszki to wcale nie taka łatwa sprawa! Ale z zadań wywiązali się wspaniale, a zapach krojonych owoców rozchodził się po cały korytarzu szkolnym.
Potrawy samodzielnie wykonane smakują najlepiej!
Katarzyna Klocek