ul. Kościelna 1, 05-240 Tłuszcz, tel. 297573002, e-mail: sp_tl_1@op.pl, Sekretariat: Pn-Pt 7:30-16:00
Home
 

Kulinarne spotkanie z szefami kuchni

„Tylko jedząc doskonałe potrawy,
 jesteś w stanie takie przygotować”.

Jiro Ono, japoński mistrz sushi

Szef kuchni to nie tylko kucharz, czyli osoba przygotowująca potrawy. Szef kuchni to osoba, która zarządza wszystkimi osobami pracującymi w kuchni i odpowiada za organizację pracy całego zespołu. Jest to trudna praca, a do tego wymaga odpowiednich predyspozycji charakterologicznych oraz sporo talentu.

Takich właśnie specjalistów sztuki kulinarnej gościliśmy w naszej szkole:

  1. szefa kuchni i członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników i Członka Światowej Organizacji WACS p. Sławomira Kazę
  2. szefa kuchni i mistrza piekarnictwa p. Piotra Balcerzaka;
  3. szefa kuchni p. Pawła Jasińskiego;
  4. szefa kuchni p. Łukasza Oleszczuka;
  5. szefa kuchni p. Piotra Leśniewskiego;
  6. szefa kuchni oraz absolwenta naszej szkoły p. Wojciecha Kazę

 Goście w bardzo ciekawy sposób opowiedzieli o swoich pasjach, umiejętnościach oraz tajnikach zawodu kucharza i piekarza. Spotkanie aktywizowało zmysły zgromadzonych
uczniów, ponieważ zostało przeprowadzone metodą warsztatową. Wybrani uczestnicy spotkania pod czujnym okiem fachowców pomagali przygotować różne potrawy, a później częstowali nimi swoich kolegów i koleżanki.

Całe spotkanie poprowadził p. Sławomir Kaza. Mówił on o tradycyjnej, polskiej kuchni,
o używanych produktach, ich pochodzeniu, sposobie wytwarzania, tradycjach kulinarnych,
a także o poszanowaniu prawa do indywidualnego smaku i gustu kulinarnego. Nie da się być dobrym kucharzem, nie uwielbiając swojego fachu.  Każdy kucharz wkłada w swoją pracę całe serce, a gotowanie daje możliwość realizowania się na bardzo wiele sposobów.
Zresztą czy w końcu nie o to chodzi w pracy, by robić to, co naprawdę się lubi?
       Prowadzący opowiadał o swojej karierze zawodowej oraz o udziale polskich kucharzy
w 13 edycji VILLEROY & BOCH – Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu. Wydarzenie to odbywa się podobnie jak Mundial, co cztery lata. Potrawy przygotowane przez najlepszych kucharzy na świecie mogliśmy obejrzeć na przygotowanej prezentacji multimedialnej.

Ciekawą lekcję na temat wypieku chleba poprowadził mistrz piekarnictwa p. Piotr Balcerzak. Powiedział czym różni się chleb kupowany w marketach od chleba, który możemy upiec sami w domu. Uczniowie mogli popróbować zarówno zakwasu chlebowego jak
i chleba.

Spotkanie przebiegło w miłej, serdecznej atmosferze, a wrażenia smakowe jakich dostarczyli nam zaproszeni goście zostaną na długo nam w pamięci.
Bardzo dziękujemy całej ekipie za bezinteresowne poświęcenie cennego czasu.  Szczególne podziękowanie składamy panu Sławomirowi Kazie za wspaniałe zorganizowanie pokazu, zmobilizowanie tak ciekawej ekipy, znalezienie sponsorów oraz przygotowanie strojów kucharskich dla dzieci – pomocników kucharzy.

Beata Tryc

Anna Milczarek

Efekty warsztatu widoczne są na niżej zaprezentowanych zdjęciach:

30 kwietnia 2019 Autor Kategoria: AktualnościBibliotekaDziałalność


Top