Kulinarne spotkanie z szefami kuchni
„Tylko jedząc doskonałe potrawy,
jesteś w stanie takie przygotować”.
Jiro Ono, japoński mistrz sushi
Szef kuchni to nie tylko kucharz, czyli osoba przygotowująca potrawy. Szef kuchni to osoba, która zarządza wszystkimi osobami pracującymi w kuchni i odpowiada za organizację pracy całego zespołu. Jest to trudna praca, a do tego wymaga odpowiednich predyspozycji charakterologicznych oraz sporo talentu.
Takich właśnie specjalistów sztuki kulinarnej gościliśmy w naszej szkole:
- szefa kuchni i członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników i Członka Światowej Organizacji WACS p. Sławomira Kazę
- szefa kuchni i mistrza piekarnictwa p. Piotra Balcerzaka;
- szefa kuchni p. Pawła Jasińskiego;
- szefa kuchni p. Łukasza Oleszczuka;
- szefa kuchni p. Piotra Leśniewskiego;
- szefa kuchni oraz absolwenta naszej szkoły p. Wojciecha Kazę
Goście
w bardzo ciekawy sposób opowiedzieli o swoich pasjach, umiejętnościach oraz
tajnikach zawodu kucharza i piekarza. Spotkanie aktywizowało zmysły
zgromadzonych
uczniów, ponieważ zostało przeprowadzone metodą warsztatową. Wybrani uczestnicy
spotkania pod czujnym okiem fachowców pomagali przygotować różne potrawy, a później częstowali nimi swoich kolegów i
koleżanki.
Całe spotkanie poprowadził p. Sławomir
Kaza. Mówił on o tradycyjnej, polskiej kuchni,
o używanych produktach, ich pochodzeniu, sposobie wytwarzania, tradycjach
kulinarnych,
a także o poszanowaniu prawa do indywidualnego smaku i gustu kulinarnego. Nie
da się być dobrym kucharzem, nie uwielbiając swojego fachu. Każdy kucharz wkłada w swoją pracę całe serce,
a gotowanie daje możliwość realizowania się na bardzo wiele sposobów.
Zresztą czy w końcu nie o to chodzi w pracy, by robić to, co naprawdę się lubi?
Prowadzący opowiadał o swojej
karierze zawodowej oraz o udziale polskich kucharzy
w 13 edycji VILLEROY & BOCH – Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu.
Wydarzenie to odbywa się podobnie jak Mundial, co cztery lata. Potrawy
przygotowane przez najlepszych kucharzy na świecie mogliśmy obejrzeć na
przygotowanej prezentacji multimedialnej.
Ciekawą lekcję na temat wypieku chleba poprowadził
mistrz piekarnictwa p. Piotr Balcerzak. Powiedział czym różni się chleb
kupowany w marketach od chleba, który możemy upiec sami w domu. Uczniowie mogli
popróbować zarówno zakwasu chlebowego jak
i chleba.
Spotkanie przebiegło w miłej, serdecznej
atmosferze, a wrażenia smakowe jakich dostarczyli nam zaproszeni goście zostaną
na długo nam w pamięci.
Bardzo dziękujemy całej ekipie za bezinteresowne poświęcenie cennego
czasu. Szczególne podziękowanie składamy
panu Sławomirowi Kazie za wspaniałe zorganizowanie pokazu, zmobilizowanie tak
ciekawej ekipy, znalezienie sponsorów oraz przygotowanie strojów kucharskich
dla dzieci – pomocników kucharzy.
Beata Tryc
Anna Milczarek
Efekty warsztatu widoczne są na niżej zaprezentowanych zdjęciach: